|
||||
Zielony sos sałatkowydodany przez: Michał Ska 300ml przegotwanej, zimnej wody 50 ml octu winnego 3 z±bki czosnku kilka gał±zek pietruszki sol, pieprz kolorowy tłuczony kilka listków bazylii odrobina cukru 100ml oliwy z oliwek kilka gał±zek koperku więcejSos czosnkowydodany przez: isiulka Kuchnia turecka sok z cytryny lub ocet (6%) rozcieńczony z wod± Czosnek z sol± utrzeć na pastę. Stale ucieraj±c wlewać po kropelce oliwę. Dodać kilka kropel soku z cytryny lub ocet do smaku (sos musi być rzadki). Podawać do pieczonego lub smażonego kurczaka ewentualnie do ugotowanej ryby. więcejSOS CHRZANOWY NA RÓŻOWOdodany przez: isiulka 3 dag chrzanu 5 dag czerwonych porzeczek 1/2 szklanki jogurtu sól Porzeczki umyć, oberwać szypułki, wsypać do rondelka, zmiażdżyć, zagotować i przetrzeć przez sito. Przecier ostudzić, wymieszać z chrzanem i jogurtem. Przyprawić do smaku sol±. Podawać jako dodatek do potraw zimnych i gor±cych z mięs i ryb. więcejSOS CHRZANOWY NA JOGURCIEdodany przez: isiulka 1/2 szklanki jogurtu sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa sól Utarty chrzan wymieszać z jogurtem. Przyprawić do smaku sokiem cytrynowym i sol±. Podawać do potraw mięsnych i z ryb, zimnych i gor±cych oraz do jajek gotowanych. więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |