|
|||||||||
Kluseczki ziemniaczane z borówkamiKrótki opis potrawyKluski ziemniaczane smażone na ma¶le podawane z borówkami.Potrzebne składniki ziemniaki - 1 kg jajko - 1 szt. sól - 1 szczypta(y) gałka muszkatałowa - 1 szczypta(y) m±ka - 4-6 łyżka(i) masło - 3 łyżka(i) cukier, mak borówki - 1 szkl. Przydatne akcesoriagarnek, tarka, talerz, łyżka cedzakowa, patelniaEtapy przyrządzania1
Ugotować ziemniaki w mundurkach i obrać. Ostudzić, zetrzeć, wymieszać z jajkiem, przyprawić sol±i gałka muszkatołow±. Dodać tyle m±ki, aby ciasto dało się formować i zagnie¶ć. Na oproszonym m±k± talerzu formować wałeczki dł. ok.8 cm ( po¶rodku powinny mieć grubo¶ć ok. 1,5 cm i zwężac się ku brzegom). Ugotować kluseczki we wrz±cej osolonej wodzie. Wyj±ć łyżk± cedzakow± i os±czyć. Obracaj±c, smażyć na ma¶le na zlocistozłoty kolor. Posypać kluseczki cukrem i makiem. Podawać z borówkami.
Jak podawać?Podawać z borówkami. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |