Naleśniki francuskie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Aneczka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dla dzieci
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

pyszne

Potrzebne składniki

• mąka - 3/4 szkl.
• woda - 1 1/2 szkl.
• jajko - 1 szt.
• sól - szczypta(y)
• słonina
• serek homogenizowany - 1 op.
• rodzynki
• cukier waniliowy - szczypta(y)
• dżem

Etapy przyrządzania

1
Ser wymieszać z wanilią i rodzynkami, odstawić do lodówki. Składniki na ciasto (mąka, jajo, sól, słonina, woda) zmiksować w 2-litrowym wysokim garnku. Patelnię mocno rozgrzać i mocno wysmarować kawałkiem słoniny nabitym na widelec. Rozlewać ciasto równomiernie na patelnię i smażyć z obu stron. Ciasta ma być bardzo niewiele: tak żeby pokryło ją milimetrową warstwą. Usmażone naleśniki kłaść na odwrócony dnem do góry głęboki talerz. Jak już wszystkie są usmażone, nałożyć farsz (na jedne ser z rodzynkami, na inne dżem) i zawinąć w ruloniki albo w ćwiartki. Jeśli naleśniki zdążyły wystygnąć, to na patelni rozpuścić łyżkę masła i je na nim podgrzać.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher