|
||||||||||
Naleśniki francuskieKrótki opis potrawypysznePotrzebne składniki mąka - 3/4 szkl. woda - 1 1/2 szkl. jajko - 1 szt. sól - szczypta(y) słonina serek homogenizowany - 1 op. rodzynki cukier waniliowy - szczypta(y) dżem Etapy przyrządzania1
Ser wymieszać z wanilią i rodzynkami, odstawić do lodówki.
Składniki na ciasto (mąka, jajo, sól, słonina, woda) zmiksować w 2-litrowym wysokim garnku. Patelnię mocno rozgrzać i mocno wysmarować kawałkiem słoniny nabitym na widelec.
Rozlewać ciasto równomiernie na patelnię i smażyć z obu stron. Ciasta ma być bardzo niewiele: tak żeby pokryło ją milimetrową warstwą. Usmażone naleśniki kłaść na odwrócony dnem do góry głęboki talerz. Jak już wszystkie są usmażone, nałożyć farsz (na jedne ser z rodzynkami, na inne dżem) i zawinąć w ruloniki albo w ćwiartki. Jeśli naleśniki zdążyły wystygnąć, to na patelni rozpuścić łyżkę masła i je na nim podgrzać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|