Pieczeń wiosenna

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pieczeń wiosenna

Potrzebne składniki

• kg mięsa mielonego wieprzowego • 1,5 szklanki młodej pokrzywy
• bułka • pęczek dymki ze szczypiorem
• 2 z±bki czosnku • gałka muszkatołowa (pół łyżeczki - łyżeczka
• kopiata łyżka majeranku • 4 jajka ugotowane na twardo
• ól, pieprz • jajko surowe (lub 2 zależnie od wielko¶ci
• 10 dag chudej wędzonki • 4 łyżki łuskanego słonecznika
• Ponadto skórka słoniny lub smalec i bułka tarta

Etapy przyrządzania

1
1. Pokrzywę sparzamy i kroimy drobno. Cebulkę (białe i zielone czę¶ci) drobno siekamy. Czosnek miażdżymy. Jajka siekamy lub ¶cieramy na dużych oczkach tarki. 2. Bułkę namaczamy, odciskamy, ł±czymy dokładnie z mięsem. 3. Wędzonkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na such± patelnię, dodajemy ziarna słonecznika, podsmażamy chwilkę. 4. Do masy mięsnej dodajemy posiekan± pokrzywę, posiekane jajka, cebulkę, czosnek, surowe jajko, wędzonkę, słonecznik, gałkę muszkatołow±, majeranek, sól i pieprz do smaku. Formę keksówkę smarujemy skórk± słoniny lub smalcem, wysypujemy bułk± tart±, wylewamy masę mięsno pokrzywow±, wyrównujemy. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około godziny.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)