|
|||||||||
Pieczeń wiosennaKrótki opis potrawyPieczeń wiosennaPotrzebne składniki kg mięsa mielonego wieprzowego • 1,5 szklanki młodej pokrzywy bułka • pęczek dymki ze szczypiorem 2 z±bki czosnku • gałka muszkatołowa (pół łyżeczki - łyżeczka kopiata łyżka majeranku • 4 jajka ugotowane na twardo ól, pieprz • jajko surowe (lub 2 zależnie od wielko¶ci 10 dag chudej wędzonki • 4 łyżki łuskanego słonecznika Ponadto skórka słoniny lub smalec i bułka tarta Etapy przyrządzania1
1. Pokrzywę sparzamy i kroimy drobno. Cebulkę (białe i zielone czę¶ci) drobno siekamy. Czosnek miażdżymy. Jajka siekamy lub ¶cieramy na dużych oczkach tarki. 2. Bułkę namaczamy, odciskamy, ł±czymy dokładnie z mięsem. 3. Wędzonkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na such± patelnię, dodajemy ziarna słonecznika, podsmażamy chwilkę. 4. Do masy mięsnej dodajemy posiekan± pokrzywę, posiekane jajka, cebulkę, czosnek, surowe jajko, wędzonkę, słonecznik, gałkę muszkatołow±, majeranek, sól i pieprz do smaku. Formę keksówkę smarujemy skórk± słoniny lub smalcem, wysypujemy bułk± tart±, wylewamy masę mięsno pokrzywow±, wyrównujemy. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około godziny.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |