|
||||||||||
Pieczeń wiosennaKrótki opis potrawyPieczeń wiosennaPotrzebne składniki kg mięsa mielonego wieprzowego • 1,5 szklanki młodej pokrzywy bułka • pęczek dymki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku • gałka muszkatołowa (pół łyżeczki - łyżeczka kopiata łyżka majeranku • 4 jajka ugotowane na twardo ól, pieprz • jajko surowe (lub 2 zależnie od wielkości 10 dag chudej wędzonki • 4 łyżki łuskanego słonecznika Ponadto skórka słoniny lub smalec i bułka tarta Etapy przyrządzania1
1. Pokrzywę sparzamy i kroimy drobno. Cebulkę (białe i zielone części) drobno siekamy. Czosnek miażdżymy. Jajka siekamy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Bułkę namaczamy, odciskamy, łączymy dokładnie z mięsem. 3. Wędzonkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy ziarna słonecznika, podsmażamy chwilkę. 4. Do masy mięsnej dodajemy posiekaną pokrzywę, posiekane jajka, cebulkę, czosnek, surowe jajko, wędzonkę, słonecznik, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz do smaku. Formę keksówkę smarujemy skórką słoniny lub smalcem, wysypujemy bułką tartą, wylewamy masę mięsno pokrzywową, wyrównujemy. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około godziny.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|