Pieczeń wiosenna

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pieczeń wiosenna

Potrzebne składniki

• kg mięsa mielonego wieprzowego • 1,5 szklanki młodej pokrzywy
• bułka • pęczek dymki ze szczypiorem
• 2 ząbki czosnku • gałka muszkatołowa (pół łyżeczki - łyżeczka
• kopiata łyżka majeranku • 4 jajka ugotowane na twardo
• ól, pieprz • jajko surowe (lub 2 zależnie od wielkości
• 10 dag chudej wędzonki • 4 łyżki łuskanego słonecznika
• Ponadto skórka słoniny lub smalec i bułka tarta

Etapy przyrządzania

1
1. Pokrzywę sparzamy i kroimy drobno. Cebulkę (białe i zielone części) drobno siekamy. Czosnek miażdżymy. Jajka siekamy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Bułkę namaczamy, odciskamy, łączymy dokładnie z mięsem. 3. Wędzonkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy ziarna słonecznika, podsmażamy chwilkę. 4. Do masy mięsnej dodajemy posiekaną pokrzywę, posiekane jajka, cebulkę, czosnek, surowe jajko, wędzonkę, słonecznik, gałkę muszkatołową, majeranek, sól i pieprz do smaku. Formę keksówkę smarujemy skórką słoniny lub smalcem, wysypujemy bułką tartą, wylewamy masę mięsno pokrzywową, wyrównujemy. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około godziny.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher