Piernik litewski z bakaliami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszny piernik z bakaliami. Na święta i po świętach.

Potrzebne składniki

• mąka - 3 szkl.
• masło - 150 g
• cukier - 1 szkl.
• kefir - 1 szkl.
• miód - 250 g
• jajka - 3 szt.
• soda oczyszczona - 1 łyżeczka(i)
• przyprawa do piernika - 2 łyżka(i)
• bakalie - 150 g
• tłuszcz do formy

Etapy przyrządzania

1
Rodzynki sparzyć. Orzechy prażyć 20 min w piekarniku rozgrzanym do 160 C. Gdy lekko przestygną otrzeć skórkę. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć. Razem z resztą bakali posiekać i wymieszać. Dodać rodzynki. Bakalie wymieszać z łyżką mąki.
2
Jajka ubić z cukrem.
3
Miód rozpuścić z masłem. Wystudzić.
4
Dodać jajka ubite z cukrem, bakalie i przyprawę piernikową. Mieszając, wlewać kefir i partiami dosypywać mąkę z sodą. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem balchy. Piec 50 min w tem 160 C (po 15 min zwiększyć temp do 180 C)
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher