|
||||||||||
Piernik litewski z bakaliamiKrótki opis potrawyPyszny piernik z bakaliami. Na święta i po świętach.Potrzebne składniki mąka - 3 szkl. masło - 150 g cukier - 1 szkl. kefir - 1 szkl. miód - 250 g jajka - 3 szt. soda oczyszczona - 1 łyżeczka(i) przyprawa do piernika - 2 łyżka(i) bakalie - 150 g tłuszcz do formy Etapy przyrządzania1
Rodzynki sparzyć. Orzechy prażyć 20 min w piekarniku rozgrzanym do 160 C. Gdy lekko przestygną otrzeć skórkę. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć. Razem z resztą bakali posiekać i wymieszać. Dodać rodzynki. Bakalie wymieszać z łyżką mąki.
4
Dodać jajka ubite z cukrem, bakalie i przyprawę piernikową. Mieszając, wlewać kefir i partiami dosypywać mąkę z sodą. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem balchy. Piec 50 min w tem 160 C (po 15 min zwiększyć temp do 180 C)
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|