Porady

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Świeże masło

dodany przez: major161 ... więcej więcej

Zielona herbata

dodany przez: Marzena temperatura wody. więcej więcej

Aby ryż się nie przypalił

dodany przez: trini6 jeśli do wrzącej wody dodamy 2 łyżeczki masła lub margaryny to ryż na pewno się nie przypali, poza tym zyska lepszy smak więcej więcej

Aby dobrze ubić śmietanę

dodany przez: aleksa6 należy ją uprzednio schłodzić,a w czasie ubijania dodamy szczyptę soli.Dobrze jest także schłodzić miskę i trzepaczkę.Nie należy nastawiać miksera nanajwyższe obroty,gdyż w ten sposób powstanie zamiast pianki masełko. więcej więcej

Domowe przetwory

dodany przez: Marzena odpowiednia woda więcej więcej

Czyszczenie blach do pieczenia z rdzy

dodany przez: paula26013 Jeżeli blaszki do pieczenia ciast zardzewiały, trzeba je posypać solą kuchenną (najlepiej grubą), a po 15 minutach przetrzeć dokładnie skórką od słoniny. Następnie myjemy blaszki i dokladnie suszymy. Aby uniknąć rdzewienia blach i foremek do ciast, przed schowaniem ich można je natłuścic np. olejem. więcej więcej

Plamy po owocach

dodany przez: paula26013 Z białego materiału lnianego lub bawełnianego usuwamy plamy po owocach mocząc go w wodzie z chlorkiem (1:3). Z tkanin kolorowych usuwamy plamy zmywając letnią wodą mydlaną lub rozcieńczonym amoniakiem. Świeżą plamę można zmyć czystą wódką lub gorącym mlekiem. Zastarzałe plamy (po lekkim natłuszczeniu) znikają pod wpływem... więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher