|
||||
Koper w solancedodany przez: paula26013 Składniki: 0,5 kg liści kopru, 0,75 szklanki wody, 10-20 dag soli, sok z cytryny Koperek powinien być świeży o intensywnie zabarwionych liściach. Czytaj więcejKwaszone ogórkidodany przez: paula26013 2 kg małych ogórków, pół łyżki nasion kopru lub łodyga z nasionami, 5 ząbgów czosnku, 6 dag soli ( na litr wody), listek laurowy, kilka liści z winogronlub wiśni, kilka ziaren pieprzu,kawałek korzenia chrzanu, ok. 4 szklanek wody. więcejKoperek solonydodany przez: paula26013 0,5 kg liści kopru, 10-15 dag soli Koper przygotowujemy jak do koperku w solance. Następnie układamy go w wygotowanym słoiku przesypując każdą warstwę solą i dokładnie ubijając.Słoik dokładnie zamykamy. Taki koperek stosuje się do posypywania potraw jak świeży. więcejPowidła czy marmolada?dodany przez: paula26013 Jaka jest różnica między powidłami a marmoladą? Do powideł nie dodajemy cukru lub dodajemy go niewiele, to że powidła są gęste zawdzięczmy długiemu gotowaniu. Natomiast w marmoladzie ilość cukru nie powinna być mniejsza niż 1/2 masy gotowego wyrobu. Marmolada szybciej gęstnieje i jest smaczniejsza jeżeli gotujemy jednorazowo małe ilości. więcejUsuwanie plam z winadodany przez: paula26013 Plamy z wina białego zmywamy ciepłym spirytusem. Plamy z wina czerwonego spłukujemy winem białym lub posypujemy solą, a następnie przecieramy wódką. Potem przecieramy ciepłą wodą z dodatkiem proszku. Można też użyć kwaśnego mleka do zaprania plamy. więcejŚwieży chleb po zamrożeniudodany przez: paula26013 Aby zachować świeżość chleba podczas rozmnażania należy go skropić wodą lub wodą z mlekiem przed włożeniem do piekarnika więcejCzyszczenie miedzianych garnkówdodany przez: paula26013 Miedziane garnki przeciera się wyciśniętym plasterkiem cytryny i grubą solą kuchenną więcej |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|