Przepisy użytkownika isiulka

Posortuj według: popularności  daty dodania  ocen  alfabetycznie

Pulpety cielęce w sosie potrawkowym.

dodany przez: isiulka Zmielone mięso dokladnie wyrobić z całym jajem, dodać pieprz sól i uformować 8 kulek, które wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej wody(tyle aby zakryła kulki) Wkruszyć do niej kostkę przyprawy i gotować powoli przez ok 15-20 minut. Przyrządzić sos: Mąlę rozetrzeć z tłuszczem na talerzu, włożyc do rondelka wlewać po trochu ciepły wywar z rosołu... więcej więcej

Brązowy sos z estragonem

dodany przez: isiulka Kuchnia węgierska 3 filiżanki brązowego sosu ocet estragonowy 20 g liści estragonu 50 g masła Liście estragonu umyć, drobno posiekać i tak długo gotować z octem estragonowym, aż wywar prawie się wygotuje. Wtedy dodać brązowy sos, a przed podaniem na stół kawałki masła. więcej więcej

BISZKOPT MAKOWY

dodany przez: isiulka 20 dag maku, 5 dag tartej bułki, 20 dag cukru, 6 jaj, 1 olejek migdałowy. Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Następnie nadal ucierać dodając stopniowo cukier, przesianą tartą bułkę i po jednym żółtku. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek. Całość lekko wymieszać. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok.... więcej więcej

Arcydzieło szady

dodany przez: isiulka Węgierskie ciasto więcej więcej

Andruty

dodany przez: isiulka Wymieszać składniki, następnie nalewać ciasto do specjalnej formy do pieczenia andrutów, formę za każdym razem smarować masłem. Piec w otwartym piekarniku. Upieczone andruty zwijać na okrągłym drewnianym wałku. więcej więcej

Amoniaczki

dodany przez: isiulka Oddzielić trochę mąki na podsypanie. Posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z cukrem, dodać proszek waniliowy lub startą wanilię. Rozpuścić sól amonową w ciepłym mleku, mieszając. Ciasto zagnieść z jajami i rozpuszczoną w mleku solą amonową, rzadsze niż na kluski, wyrobić je, wyłożyć na talerz posypany mąką, nakryć, wynieść na zimno na noc. Na drugi... więcej więcej

Albertki

dodany przez: isiulka Albertki 3 dag masła 1 jajo 12 dag cukru 1/4 szklanki śmietany lub mleka 25 dag mąki pszennej 6 dag mąki ziemniaczanej 1/2 dag sody oczyszczonej mąka do posypania blachy Utrzeć masło w misce, dodać jaja, rozrzedzić śmietaną (kwaśnym mlekiem). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, zmieszać razem na stolnicy, zrobić dołek, wlać masło z... więcej więcej
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher