|
||||||||||
Murzynek z niesamowitym kremikiemKrótki opis potrawyPrzepyszny przepis na bardzo smaczny murzynek.Potrzebne składniki Ciasto: 25 dag margaryny 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 7 łyżek wody 3 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem bananowo-kokosowy: 3 banany 1 łyzka soku z cytryny 1/2 l śmietany 30% 3 łyzki cukru pudru 2 opakowania śmietany fix 15 dag wiórków kokosowych 10 dag czekolady mlecznej lub białej Do dekoracji: ok.10 dag wiórków kokosowych Etapy przyrządzania1
Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.
Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.
Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.
Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|