Tort z masa czekoladow±

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przepyszny tort z cudowna mas±. W sam raz dla łasuchów:)

Potrzebne składniki

• Biszkop:
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 czubata szklanka m±ki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• aromat ¶mietankowy
• Krem:
• 10 dag czekolady gorzkiej
• 3-4 łyżki mleka
• 40 dag masła
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• cukier waniliowy
• 25 ml spirytusu
• Ponadto:
• dżem brzoskwniowy
• ok. 1 szklanka orzechów włoskich
• Do dekoracji:
• wiórki kokosowe
• cukierki dekoracyjne

Etapy przyrządzania

1
Białka ubijamy i dodajemy do nich cukier caly czas ubijajac. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy m±kę pszenn± i proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto przekladamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o ¶rednicy 25 cm i pieczemy ok.30 minut w temp. 170 °C.Po upieczeniu i ostudzeniu dzielimy na trzy czę¶ci. Aromat ¶mietankowy mieszamy z przegotowan± zimn± wod± i nas±czamy tym każdy kr±żek biszkoptu Czekoladę topimy z mlekiem i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Studzimy. Masło ucieramy na puszyst± masę caly czas ucieraj±c dodajemy ubite jajka. Na koniec dodajemy spirytus i mieszamy. 1/3 masy zostawiamy, a do pozostałego dodajemy roztopion± czekoladę, i delikatnie miksujemy. Powstał± masę czekoladow± dzielimy na dwie czę¶ci. Pierwsz± czę¶ć biszkoptu smarujemy dżemem i posypujemy połow± pokrojonych orzechów włoskich, a na to wykladamy połowę czekoladowej masy. Na mase przekladamy drug± czę¶ć biszkoptu, a na niego jasny krem. Następnie trzeci± czę¶ć biszkoptu, biszkopt ten psmarujemy dżemem, na niego wykladamy resztę pokrojonych orzechów włoskich i resztę czekoladowej masy (trochę odkladamy na posmarowanie boków tortu). Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi i cukierkami dekoracyjnymi.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)