Tort z masa czekoladową

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przepyszny tort z cudowna masą. W sam raz dla łasuchów:)

Potrzebne składniki

• Biszkop:
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 czubata szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• aromat śmietankowy
• Krem:
• 10 dag czekolady gorzkiej
• 3-4 łyżki mleka
• 40 dag masła
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• cukier waniliowy
• 25 ml spirytusu
• Ponadto:
• dżem brzoskwniowy
• ok. 1 szklanka orzechów włoskich
• Do dekoracji:
• wiórki kokosowe
• cukierki dekoracyjne

Etapy przyrządzania

1
Białka ubijamy i dodajemy do nich cukier caly czas ubijajac. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto przekladamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 25 cm i pieczemy ok.30 minut w temp. 170 °C.Po upieczeniu i ostudzeniu dzielimy na trzy części. Aromat śmietankowy mieszamy z przegotowaną zimną wodą i nasączamy tym każdy krążek biszkoptu Czekoladę topimy z mlekiem i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę caly czas ucierając dodajemy ubite jajka. Na koniec dodajemy spirytus i mieszamy. 1/3 masy zostawiamy, a do pozostałego dodajemy roztopioną czekoladę, i delikatnie miksujemy. Powstałą masę czekoladową dzielimy na dwie części. Pierwszą część biszkoptu smarujemy dżemem i posypujemy połową pokrojonych orzechów włoskich, a na to wykladamy połowę czekoladowej masy. Na mase przekladamy drugą część biszkoptu, a na niego jasny krem. Następnie trzecią część biszkoptu, biszkopt ten psmarujemy dżemem, na niego wykladamy resztę pokrojonych orzechów włoskich i resztę czekoladowej masy (trochę odkladamy na posmarowanie boków tortu). Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi i cukierkami dekoracyjnymi.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher