|
||||||||||
Budyniowo-śmietanowe ciastoKrótki opis potrawyPyszne delikatne ciasto!!Potrzebne składniki Ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 12,5 dag margaryny 50 dag mąki pszennej 1łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 jajka 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny Lukier: 1 białko, ok 1.5 szklanki cukru pudru Do dekoracji: wiórki kokosowe Etapy przyrządzania1
Mikserem ubić jajka z cukrem, dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Na stolnicy posiekać margarynę z 1 szklanką mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Dodawać zmiksowaną masę jajeczną i pozostałą mąkę zwykłą. Powstałe ciasto podzielić na 4 cześć i upiec 4 cienkie placki. upiec w formie 25 na 36 cm. Piec około 15 min. w temp.170 °C.
Jajka utrzeć ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Mleko zagotować z cukrem i margaryną, mieszając dodawać zmiksowane jajka. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Gorącym kremem przełożyć placki, zostawiając część kremu na wierzch ciasta.
Białka ubić z cukrem pudrem. Powstałym lukrem polać ostudzone ciasto. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|