Zapiekanka ziemniaczana

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka1984
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

zapiekanka

Potrzebne składniki

• 10 średnich ziemniaków
• 30 dag kiełbasy zwyczajnej
• 2 cebule
• 10 dag startego sera żółtego
• 4 łyżki masła
• 100 ml śmietany 18%
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 ząbki czosnku
• majeranek
• sól, pieprz

Etapy przyrządzania

1
1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz i ugotuj w mundurkach. Po ostudzeniu, obierz i pokrój w plasterki, posyp majerankiem, solą i pieprzem. Obrane cebule pokrój w talarki, zeszklij na 3 łyżeczkach masła. Z kiełbasy zdejmij osłonkę, pokrój w plasterki. 2. Formę do zapiekania natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku, wysmaruj resztą masła, posyp bułką tartą. Ułóż ziemniaki, przekładając je cebulą i kiełbasą. 3. Zalej zapiekankę śmietaną, posyp startym serem i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotową zapiekankę możesz udekorować świeżymi ziołami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher