|
|||||||||
Sałatka ze smażonych bakłażanów, cebuli i pomidorówKrótki opis potrawySałatka ze smażonych bakłażanów, cebuli i pomidorówPotrzebne składniki 2 ¶redniej wielko¶ci bakłażany 4-5 pomidorów 1 duża cebula 1 łyżka octu 1 z±bek czosnku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki olej do smażenia sól Etapy przyrządzania1
Bakłażany przygotować dzien. wcze¶niej. Odci±ć końce, a następnie czę¶ciowo
obrac wzdłuż ze skorki, pozostawiaj±c, co 3 cm nienaruszone pasma skorki
(sposób obierania jest bardzo istotny). Bakłażany pokroic na kr±żki grubo¶ci 1 cm. Przełożyć do cedzaka i posypać sol±. Nakryć obci±żonym talerzem i odstawić na 10 godz. Po pewnym czasie obrócić bakłażany na druga stronę i ponownie zakryć. Bakłażany obsuszyć z obydwu stron na bibułce, pokroic pomidory. Wlać do garnka olej na głęboko¶ć 4 cm i postawić na ogniu. Bakłażany smażyć porcjami na rozgrzanym oleju, a następnie obsuszyć z nadmiaru oleju. Olej wylać, pozostawiaj±c w garnku 1 do 2 łyżeczek. Cebule pokroic, szybko podsmażyć i obsuszyć na bibułce. Pomidory lekko podsmażyć i odłożyć na talerz. Ocet wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i zdjac z ognia. Bakłażany, pomidory i cebule włożyć do płaskiej miski. Czosnek posiekac i posypać nim sałatkę, dodać sol i zal±c sosem z garnka. Podawać sałatkę przybrana posiekana zielona pietruszka. (Smażone bakłażany można również zalać naturalnym jogurtem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i sol±.)
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |