|
|||||||||
Pyszny Dorsz MarynowanyKrótki opis potrawyTrochę trwa ale warto sie po¶więcić :)Potrzebne składniki dorsz - 1 kg zielone oliwki - 1 słoiczek 156 ml jedna ¶rednia zielona papryka jedna cytryna jedna cebula łyżki ileju - 8 szt. ostre suszone papryczki - 4 szt. ocet winny - 150 ml m±ka - 5 łyżek listki laurowe - 8 szt. goĽdziki - 4 szt. sok z jednej cytryny z±bek czosnku sól i pieprz Etapy przyrządzania1
Filety umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, odstawić, pod przykryciem, na 5 minut. Natrzeć dokładnie sol± i pieprzem, pokroić na mniejsze kawałki.
2
Obtoczyć rybę w m±ce. Rozgrzać na dużej patelni 4 łyżki oleju. Podsmażyć rybę na żółty kolor, a następnie smażyć, na ¶rednim ogniu, do miękko¶ci , jeszcze 5 minut.
3
wyłożyć kawałki ryby do dużego naczynia, porcelanowego lub z kamionki. Przygotować marynatę. W tym celu sparzyć wrz±tkiem cytrynę, osuszyć, pokroić w plasterki. Oczy¶cić paprykę z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w
kostkę. Obrać i umyć cebulę, pokroić w cienkie kr±żki. Obrać czosnek, pokroić w plasterki.
4
Wymieszać w garnku przygotowane składniki. Dodać ocet i os±czone na sitku oliwki (najlepiej wykorzystać oliwki bez pestek, ewentualnie nadziewane papryk± lub migdałami), wlać 100 ml wody.
5
Pokroić suszon± papryczkę na małe kawałki, wrzucić wraz z goĽdzikami i listkami laurowymi do marynaty. Gotować marynatę, na dużym ogniu, przez jedn± minutę.
6
Zalać dorsza gor±c± marynat±. Wlać resztę oleju. Odstawić rybę pod przykryciem na 24 godziny. Podawać ze ¶wieżym białym pieczywem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |