Pierożki z jabłkami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo prosty przepis na pyszny słodki obiadek

Potrzebne składniki

• 1 kg jabłek
• mała kostka drożdży
• kwąsna śmietana (200ml)
• margaryna (250 g)
• 4 szklanki mąki
• 4 żółtka
• 3 łyżki cukru pudru
• sok z cytryny

Etapy przyrządzania

1
Margarynę stopić, żółtka roztrzepać, wlać przestudzoną margarynę. Drożdże zmieszać ze śmiataną. Dodać do mąki, zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać, pokroić w wąskie cząstki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wykrawać dużą szklanką krążki. Na środek każdego krążka kłaść jabłko, mocno zaklepać brzegi. Pierożki piec partiami, aż się zrumienią. Ostudzone pierożki można polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher