|
|||||||||
Knedle po czeskuKrótki opis potrawyMniam mniamPotrzebne składniki 8 dużych czerstwych bułek bez skórki 1/2 l mleka 6 jajek 8 dag masła 2 łyżeczki soli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Etapy przyrządzania1
Bułki pokroić w kostkę, włożyć do miski, polać mlekiem. Masło utrzeć z żółtkami i sol±. Zmiksować z natk± i odci¶niętymi bułkami. Odstawić na 10 minut. Białka ubić na pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Do dużego garnka wlać wodę (prawie do pełna), zagotować, posolić. Z ciasta uformować podłużny wałek. Serwetkę sparzyć wrz±tkiem i wycisn±ć. Posmarować masłem, na ¶rodku ułożyć knedel. LuĽno zawin±ć, zwi±zać końce. Końce serwety przywi±zać do drewnianej łyżki. Łyżkę ułożyć na garnku tak, aby knedel był zanurzony we wrz±tku. Gotować 50 minut na małym ogniu. Knedel wyj±ć z garnka i zostawić w serwetce na 5 minut. Rozwin±ć i pokroić za pomoc± naprężonej nitki na plastry o grubo¶ci 2 cm. S± doskonałe jako dodatek do mięsa
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |