Knedle po czesku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Mniam mniam

Potrzebne składniki

• 8 dużych czerstwych bułek bez skórki
• 1/2 l mleka
• 6 jajek
• 8 dag masła
• 2 łyżeczki soli
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Etapy przyrządzania

1
Bułki pokroić w kostkę, włożyć do miski, polać mlekiem. Masło utrzeć z żółtkami i sol±. Zmiksować z natk± i odci¶niętymi bułkami. Odstawić na 10 minut. Białka ubić na pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Do dużego garnka wlać wodę (prawie do pełna), zagotować, posolić. Z ciasta uformować podłużny wałek. Serwetkę sparzyć wrz±tkiem i wycisn±ć. Posmarować masłem, na ¶rodku ułożyć knedel. LuĽno zawin±ć, zwi±zać końce. Końce serwety przywi±zać do drewnianej łyżki. Łyżkę ułożyć na garnku tak, aby knedel był zanurzony we wrz±tku. Gotować 50 minut na małym ogniu. Knedel wyj±ć z garnka i zostawić w serwetce na 5 minut. Rozwin±ć i pokroić za pomoc± naprężonej nitki na plastry o grubo¶ci 2 cm. S± doskonałe jako dodatek do mięsa
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)