Spaghetti alla bolognese

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Włochy
• Z drobiem
• Z makaronem
• Z wieprzowin±
• Z wołowin±
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Czasochłonny przepis, ale smak wynagrodzi oczekiwanie.

Potrzebne składniki

• Mięso mielone (drobiowe/wołowo-wieprzowe)) - 0,5 kg
• Pomidory - 4-5 szt. lub 1 puszk
• Makaron spaghetti - 1 op.
• Cebule - 2-3 szt.
• Czosnek - 1
• Koncentrat pomidorowy - 1 puszka(i)
• Ser parmezan - utarty - 10
• Oregano
• Bazylia
• Rozmaryn
• Oliwa z oliwek
• Kostka rosołowa

Przydatne akcesoria

Garnek duży na makaron, garnek mniejszy z przykryciem na sos, duuuża patelnia.

Etapy przyrządzania

1
Rozgrzać oliwę, w tym czasie pokroić drobno cebulę. Smażyć delikatnie, do zeszklenia, w żadnym wypadku nie przypalić! Pod koniec dorzucić posiekany czosnek (ewentualnie możemy się posiłkować czosnkiem granulowanym). Usmażone składniki wrzucić do garnka w którym będziemy dusić sos.
2
Ponownie na patelni (nie ma potrzeby mycia jej, póĽniej i tak mieszamy wszystkie smaki ze sob±) rozgrzewamy oliwę (trochę więcej niż w przypadku cebuli) i wrzucamy tam mięso mielone, które podsmażamy na tyle, żeby przestało być surowe. Dobrze jest rozdrobnić je widelcem, żeby nie zostały żadne duże fragmenty. Po podsmażeniu dodajemy je do uprzednio podsmażonej cebuli.
3
Teraz rozpoczyna się etap wymagaj±cy cierpliwo¶ci, czyli powolne duszenie na małym ogniu tego, co już mamy w garnku. W międzyczasie trzeba przygotować sobie szklankę gor±cej wody z rozpuszczon± kostk± rosołow± i delikatnie tym podlewać zawarto¶ć garnka. Minimalny czas duszenia to 20 minut. Pod koniec duszenia można sobie przygotować pomidory siekaj±c je na drobne kawałki (najlepsze s± pomidory ¶wieże, daja niepowtarzalny aromat, ale nie zawsze s± dostępne ładne sztuki, wtedy mozna ratować się gotowcem z puszki)
4
Teraz jest dobry moment, żeby na drugim gazie nastawić sobie garnek z wod± na makaron - zagotwanie jej trochę potrwa, a za chwilę sos zacznie pachnieć i drażnić kubki smakowe i nie będzie już czasu na czekanie ;) Pamiętaj o dodaniu do makaronu łyżki oleju - nie będzie się kleił przy gotowaniu.
5
Przygotowane wcze¶niej posiekane pomidory dodajemy do garnka, doprawiamy ¶miało oregano, bazyli±, rozmarynem - od tego momentu zapach będzie już mocno przyci±gał i zauważycie domowników kręc±cych się coraz bliżej kuchni :) Dusimy minimum 15 minut, do uzyskania odpowiedniej gęsto¶ci sosu (woda musi odparować), po czym dodajemy mał± puszkę sosu pomidorowego (nie musi być cała, ale ładnie podkre¶li kolor i smak - trzeba próbować).
6
Makaron wrzucamy do wody, za kilka minut będzie gotowy.
7
Je¶li makaron się ugotował, odcedĽ go, ale nie przelewaj zimn± wod± je¶li planujesz posiłek od razu - dzięki temu makaron będzie lepki i sos będzie sie go ładnie trzymał. Wyłóż makaron na talerze formuj±c gniazdka (ja wiem, to nie takie proste), do ¶rodka nałóż sos i posym startym parmezanem. Zostaw na pół minuty, żeby ser lekko się rozpu¶cił i zacz±ł ci±gn±ć.

Jak podawać?

Najlepiej z makaronem spaghetti

Uwagi

Dobre spaghetti potrzebuje czasu, więc nie spiesz się przygotowuj±c je. Ser: koniecznie parmezan! To detal, ale narawdę podkre¶la smak. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (2)

pycha! :)
Pyszne danie...trochę czasochłonne ale wszyscy byli zachwyceni :) dziekuję :)
autor: alma88 dodany dnia 2008-04-12 13:49:25
rewelacja
Spaghetti - niebo w gebie. nigdy nie jadłam lepszego;)) pozdrawiam
autor: Moonniissiiaa88 dodany dnia 2008-10-14 12:45:08
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)