|
|||||||||
Spaghetti alla bologneseKrótki opis potrawyCzasochłonny przepis, ale smak wynagrodzi oczekiwanie.Potrzebne składniki Mięso mielone (drobiowe/wołowo-wieprzowe)) - 0,5 kg Pomidory - 4-5 szt. lub 1 puszk Makaron spaghetti - 1 op. Cebule - 2-3 szt. Czosnek - 1 Koncentrat pomidorowy - 1 puszka(i) Ser parmezan - utarty - 10 Oregano Bazylia Rozmaryn Oliwa z oliwek Kostka rosołowa Przydatne akcesoriaGarnek duży na makaron, garnek mniejszy z przykryciem na sos, duuuża patelnia.Etapy przyrządzania1
2
Ponownie na patelni (nie ma potrzeby mycia jej, póĽniej i tak mieszamy wszystkie smaki ze sob±) rozgrzewamy oliwę (trochę więcej niż w przypadku cebuli) i wrzucamy tam mięso mielone, które podsmażamy na tyle, żeby przestało być surowe. Dobrze jest rozdrobnić je widelcem, żeby nie zostały żadne duże fragmenty. Po podsmażeniu dodajemy je do uprzednio podsmażonej cebuli.
3
Teraz rozpoczyna się etap wymagaj±cy cierpliwo¶ci, czyli powolne duszenie na małym ogniu tego, co już mamy w garnku. W międzyczasie trzeba przygotować sobie szklankę gor±cej wody z rozpuszczon± kostk± rosołow± i delikatnie tym podlewać zawarto¶ć garnka. Minimalny czas duszenia to 20 minut. Pod koniec duszenia można sobie przygotować pomidory siekaj±c je na drobne kawałki (najlepsze s± pomidory ¶wieże, daja niepowtarzalny aromat, ale nie zawsze s± dostępne ładne sztuki, wtedy mozna ratować się gotowcem z puszki)
4
Teraz jest dobry moment, żeby na drugim gazie nastawić sobie garnek z wod± na makaron - zagotwanie jej trochę potrwa, a za chwilę sos zacznie pachnieć i drażnić kubki smakowe i nie będzie już czasu na czekanie ;) Pamiętaj o dodaniu do makaronu łyżki oleju - nie będzie się kleił przy gotowaniu.
5
Przygotowane wcze¶niej posiekane pomidory dodajemy do garnka, doprawiamy ¶miało oregano, bazyli±, rozmarynem - od tego momentu zapach będzie już mocno przyci±gał i zauważycie domowników kręc±cych się coraz bliżej kuchni :) Dusimy minimum 15 minut, do uzyskania odpowiedniej gęsto¶ci sosu (woda musi odparować), po czym dodajemy mał± puszkę sosu pomidorowego (nie musi być cała, ale ładnie podkre¶li kolor i smak - trzeba próbować).
7
Je¶li makaron się ugotował, odcedĽ go, ale nie przelewaj zimn± wod± je¶li planujesz posiłek od razu - dzięki temu makaron będzie lepki i sos będzie sie go ładnie trzymał.
Wyłóż makaron na talerze formuj±c gniazdka (ja wiem, to nie takie proste), do ¶rodka nałóż sos i posym startym parmezanem. Zostaw na pół minuty, żeby ser lekko się rozpu¶cił i zacz±ł ci±gn±ć.
Jak podawać?Najlepiej z makaronem spaghettiUwagiDobre spaghetti potrzebuje czasu, więc nie spiesz się przygotowuj±c je. Ser: koniecznie parmezan! To detal, ale narawdę podkre¶la smak. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (2)
rewelacja
Spaghetti - niebo w gebie. nigdy nie jadłam lepszego;)) pozdrawiam autor: Moonniissiiaa88 dodany dnia 2008-10-14 12:45:08 Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
Pyszne danie...trochę czasochłonne ale wszyscy byli zachwyceni :) dziekuję :)
autor: alma88 dodany dnia 2008-04-12 13:49:25