Ogóreczki małosolne

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: domciak
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Polska
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

moje ulubione ogórki :)

Potrzebne składniki

• ogórki - jędrne, ¶redniej wielko¶ci
• sól - proporcja 4,5 dag na 1 litr wody
• woda przegotowana
• koper - całe łodygi z baldachami

Przydatne akcesoria

słoiki

Etapy przyrządzania

1
1. Ogórki umyc przebrać, duzym ¶ci±ć piętki. Przygotować naczycie, najlepiej kamionkowy garnek, który trzeba wyparzyć. Nastawić wodę z sol±, zagotować - ok. 3 litrów
2
2. Ogórki ułożyć w garnku z łodygami kopru - im więcej, tym bardziej aromatyczne s± małosolne. Zalać ciepł±, przegotowana wod±, przykryć talerzykiem. Ogórki powinny być przykryte w cało¶ci zalew±. Na wierzch talerzyka ułożyć jaki¶ ciężar, by ogórki nie wypłynęły - moja mama uzywa wyparzonego kamienia.
3
3. Po 2 -3 dnaich stania w chłodniejszym miejscu ogórki s± gotowe.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: domciak
domciak
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (72)
Skype 3535124
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)