|
|||||||||
Ogóreczki małosolneKrótki opis potrawymoje ulubione ogórki :)Potrzebne składniki ogórki - jędrne, ¶redniej wielko¶ci sól - proporcja 4,5 dag na 1 litr wody woda przegotowana koper - całe łodygi z baldachami Przydatne akcesoriasłoikiEtapy przyrządzania1
1. Ogórki umyc przebrać, duzym ¶ci±ć piętki. Przygotować naczycie, najlepiej kamionkowy garnek, który trzeba wyparzyć. Nastawić wodę z sol±, zagotować - ok. 3 litrów
2
2. Ogórki ułożyć w garnku z łodygami kopru - im więcej, tym bardziej aromatyczne s± małosolne. Zalać ciepł±, przegotowana wod±, przykryć talerzykiem. Ogórki powinny być przykryte w cało¶ci zalew±. Na wierzch talerzyka ułożyć jaki¶ ciężar, by ogórki nie wypłynęły - moja mama uzywa wyparzonego kamienia.
3
3. Po 2 -3 dnaich stania w chłodniejszym miejscu ogórki s± gotowe.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |