Szarlotka na kruchym cie¶cie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Rewelacyjny przepis na szarlotkę.

Potrzebne składniki

• M±ka - 2 szkl.
• Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i)
• Soda - 1/2 łyżeczka(i)
• Masło (ja dałam pół porcji masła i pół margaryny) - 75 g
• Żółtka - 3 szt.
• ¦mietana kwa¶na - 2 łyżka(i)
• Cukier puder - 1/2 szkl.
• Jabłka kwa¶ne (pokrojone na małe kawałki) - 1 kg
• Woda - 3 łyżka(i)
• Cukier kryształ - 1/2 szkl.
• Cynamon - 2 łyżka(i)
• M±ka ziemniaczana - 1 łyżka(i)
• Sok z cytryny - 1 i 1/2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
M±kę, cukier, proszek i sodę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę i siekać nożem do momentu uzyskania okruszków. Dodajemy żółtka i ¶mietanę. Szybko zagniatamy ciasto aż uzyska jednolit± konsystencję. Dzielimy na 2 czę¶ci i jedn± z nich wkładamy do lodówki, a drug± do zamrażalnika na 1h.
2
Pokrojone jabłka zalewamy wod± i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dosypujemy cukier i cynamon, lekko zamieszać i dusić jeszcze kilka minut. M±kę ziemniaczan± mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do jabłek, mieszamy i trzymamy kilka minut na ogniu aż masa zgęstnieje.
3
Wyci±gamy 1 czę¶ć ciasta z lodówki, ¶cierami na tarce na blachę, tak aby uzyskać w miarę równ± powierzchnię. Lekko ugniatamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. i podpiekamy ok.10 min. Po wyjęciu na ciasto wykładamy jabłka i ¶cieramy drug± czę¶ć ciasta z zamrażalnika.
4
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi

Przepis z forum cincin.cc- lekko zmodyfikowany. Proporcje na mał± blachę/tortownicę. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)