Szarlotka na kruchym cieście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Rewelacyjny przepis na szarlotkę.

Potrzebne składniki

• Mąka - 2 szkl.
• Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i)
• Soda - 1/2 łyżeczka(i)
• Masło (ja dałam pół porcji masła i pół margaryny) - 75 g
• Żółtka - 3 szt.
• Śmietana kwaśna - 2 łyżka(i)
• Cukier puder - 1/2 szkl.
• Jabłka kwaśne (pokrojone na małe kawałki) - 1 kg
• Woda - 3 łyżka(i)
• Cukier kryształ - 1/2 szkl.
• Cynamon - 2 łyżka(i)
• Mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i)
• Sok z cytryny - 1 i 1/2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Mąkę, cukier, proszek i sodę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę i siekać nożem do momentu uzyskania okruszków. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję. Dzielimy na 2 części i jedną z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 1h.
2
Pokrojone jabłka zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dosypujemy cukier i cynamon, lekko zamieszać i dusić jeszcze kilka minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do jabłek, mieszamy i trzymamy kilka minut na ogniu aż masa zgęstnieje.
3
Wyciągamy 1 część ciasta z lodówki, ścierami na tarce na blachę, tak aby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Lekko ugniatamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. i podpiekamy ok.10 min. Po wyjęciu na ciasto wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta z zamrażalnika.
4
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi

Przepis z forum cincin.cc- lekko zmodyfikowany. Proporcje na małą blachę/tortownicę. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher