Antrykot w cieście francuskim

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gazela
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z wołowiną
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Antrykot dla smakoszy w cieście

Potrzebne składniki

• mąka pszenna - 30 dag
• woda - 1/2 szkl.
• olej - 5 łyżka(i)
• wołowina - antrykot - 1,2 kg
• sól, pieprz - do smaku
• masło twarde - 15 -20 dag
• słodka papryka - 1/2 łyżeczka(i)
• czosnek - 1
• przyprawa z cebuli - 1/2 łyżeczka(i)
• żółtka - 2 szt.

Przydatne akcesoria

wałek, widelec, pędzel, papierowy ręcznik kuchenny, blacha do pieczenia

Etapy przyrządzania

1
Ciasto francuskie - wykonanie Mąkę zagnieść z wodą w dość ścisłego ciasto, rozwałkować w prostokąt, na jego połowie ułożyć kawałeczki masła, ponownie rozwałkować. Składać i wałkować 5-6 razy, schłodzić.
2
Mięso obmyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchenym. Splaszczyć je opuszkami palców, oczyścić ze ścięgien. Olej rozgrzać na patelni, obrumienić pieczeń przez ok. 6 minut, wyjąć, lekko osolić iprzyprawić pieprzem, papryką, przyprawa cebulową, obranym i roztartym ząbkiem czosnku.
3
Ciasto rozwałkować, zawinąć w nie mięso, dobrze zaciskając miejsca złączeia. Powierzchnię nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanymi żółtkami. Pieczeń ułożyć na blasze do pieczenia opłukanej zimną wodą. Piec ok. 45 minut w temperaturze 220 stopni C.

Jak podawać?

Podawać z warzywami, np: z groszkiem, grilowanymi pomidorami, posypane natką pietruszki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: gazela
gazela
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (28)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2017 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher