BABKA Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kucharz-Misio
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smacznego

Potrzebne składniki

• masło - 350 g
• cukier - 150 g
• cukier - 200 g
• jajka - 8 szt.
• cynamon - 1 łyżka(i)
• rum - 20 ml
• m±ka - 250 g
• m±ka ziemniaczana - 50 g
• zielone orzechy laskowe - 300 g
• sól - szczypta(y)
• tarta bułka
• cukier puder

Etapy przyrządzania

1
1.). Masło utrzeć ze 150g cukru na pulchn± masę,dodać po jednym żółtku,następnie cynamon oraz rum i dobrze wymieszać.
2
2.). M±kę wymieszać z m±k± ziemniaczan± i orzechami.
3
3.). Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć tart± bułk± i odstawić w chłodne miejsce.
4
4.). Z białek i soli ubić sztywn± pianę, dodawać stopniowo 200g cukru i ubijać dalej.
5
5.). Delikatnie dodać m±kę z orzechami oraz masę z masłem i wymieszać.
6
6.). Ciasto wlać do formy, wygładzić z wierzchy i piec 50-60minut na ¶rodkowym poziomie piekarnika w temperaturze 160*C.
7
7.). Pod koniec pieczenia babkę przykryć papierem do pieczenia.
8
8.). Letni± babkę wyj±ć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)