|
|||||||||
BABKA Z ORZECHAMI LASKOWYMIKrótki opis potrawySmacznegoPotrzebne składniki masło - 350 g cukier - 150 g cukier - 200 g jajka - 8 szt. cynamon - 1 łyżka(i) rum - 20 ml m±ka - 250 g m±ka ziemniaczana - 50 g zielone orzechy laskowe - 300 g sól - szczypta(y) tarta bułka cukier puder Etapy przyrządzania1
1.). Masło utrzeć ze 150g cukru na pulchn± masę,dodać po jednym żółtku,następnie cynamon oraz rum i dobrze wymieszać.
2
2.). M±kę wymieszać z m±k± ziemniaczan± i orzechami.
3
3.). Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć tart± bułk± i odstawić w chłodne miejsce.
4
4.). Z białek i soli ubić sztywn± pianę, dodawać stopniowo 200g cukru i ubijać dalej.
5
5.). Delikatnie dodać m±kę z orzechami oraz masę z masłem i wymieszać.
6
6.). Ciasto wlać do formy, wygładzić z wierzchy i piec 50-60minut na ¶rodkowym poziomie piekarnika w temperaturze 160*C.
7
7.). Pod koniec pieczenia babkę przykryć papierem do pieczenia.
8
8.). Letni± babkę wyj±ć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |