Krem Brulee ( Crème brûlée)

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
5 godzin
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Fantastyczny, delikatny krem jajeczno- waniliowy z karmelow± skorupk± .

Potrzebne składniki

• ¦mietana UHT 36% - 500 ml
• Laska wanilii - 1 szt.
• Żółtka - 6 szt.
• Cukier - 1/2 szkl.
• Cukier do karmelu - 6 łyżeczka(i)

Przydatne akcesoria

kokilki, rondel, sitko, palnik

Etapy przyrządzania

1
Piekarnik nagrzać do 150stopni. Do rondla wlać ¶mietanę. Wanilię przeci±ć na pół i tęp± stron± noż± wyskrobać ziarenka, wrzucić wszystko do garnka. Cało¶ć podgrzewać ci±gle mieszaj±c, do momentu, aż na wierzchu zaczn± pojawiać się pęcherzyki.
2
W misce delikatnie poł±czyć żółtka z cukrem. Absolutnie NIE nadaje się do tego mikser gdyż zrobi nam się biszkopt;) Masa ma być jednolita, bez pęcherzyków.
3
Do miski z jajkami powoli wlewamy gor±c± ¶mietanę. Aby krem nam się nie zwarzył najlepiej ¶mietanę wlewać po jednej łyżce energicznie mieszaj±c. Kiedy zawarto¶ć miski bedzie ciepła wówczas bez problemu można wlać resztę ¶mietany, cały czas pamiętaj±c o mieszaniu. Na tym etapie krem przelewamy przez sitko, pozbywaj±c się resztek wanilii i ewentualnych grudek.
4
W naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie układamy kokilki i ostrożnie przelewamy krem do kokilek zostawiaj±c od góry ok 1 cm. Do naczynia wlewamy wodę, tyle aby kokilki były zamoczone do połowy, może ciut wyżej. I wstawiamy krem do piekarnika na ¶rodkow± półkę. Pieczemy 30-40 min. Po 40 min. wyjmujemy krem z piekarnika i sprawdzamy czy jest gotowy potrz±saj±c nim za pomoc± szczypiec. Je¶li krem rusza się jak galareta musimy jeszcze wydłużyć czas pieczenia, a je¶li jest sztywny wyjmujemy i pozostawiamy do schłodzenia.
5
Ostatni etap to karmel:) Najlepiej przygotować go tuż przed podaniem, ponieważ smak zimnego kremu z ciepłym karmelem to niesamowite poł±czenie. Każdy krem posypujemy łyżeczk± cukru. Za pomoc± palnika przypalamy cukier uważaj±c, aby nie spalić za mocno, bo karmel będzie gorzki. Smacznego!:)

Jak podawać?

Przed podaniem krem powinien być dobrze schłodzony, najlepiej zrobić go dzień wcze¶niej i wstawić do lodówki.

Uwagi

Je¶li nie mamy palnika, karmel możemy zrobić w piekaniku stawiaj±c kokilki na najwyższym poziomie z opcj± grill na 200-220 st. Zast±pienie pawdziwej wanilli sztucznym aromatem to grzech!;) \\\\\\\\ Podany czas zawiera czas przygotowania ok.30 min, i minimalny czas chłodzenia. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)