|
|||||||||
Krem Brulee ( Crème brûlée)Krótki opis potrawyFantastyczny, delikatny krem jajeczno- waniliowy z karmelow± skorupk± .Potrzebne składniki ¦mietana UHT 36% - 500 ml Laska wanilii - 1 szt. Żółtka - 6 szt. Cukier - 1/2 szkl. Cukier do karmelu - 6 łyżeczka(i) Przydatne akcesoriakokilki, rondel, sitko, palnikEtapy przyrządzania1
Piekarnik nagrzać do 150stopni.
Do rondla wlać ¶mietanę. Wanilię przeci±ć na pół i tęp± stron± noż± wyskrobać ziarenka, wrzucić wszystko do garnka.
Cało¶ć podgrzewać ci±gle mieszaj±c, do momentu, aż na wierzchu zaczn± pojawiać się pęcherzyki.
2
W misce delikatnie poł±czyć żółtka z cukrem. Absolutnie NIE nadaje się do tego mikser gdyż zrobi nam się biszkopt;)
Masa ma być jednolita, bez pęcherzyków.
3
Do miski z jajkami powoli wlewamy gor±c± ¶mietanę.
Aby krem nam się nie zwarzył najlepiej ¶mietanę wlewać po jednej łyżce energicznie mieszaj±c. Kiedy zawarto¶ć miski bedzie ciepła wówczas bez problemu można wlać resztę ¶mietany, cały czas pamiętaj±c o mieszaniu. Na tym etapie krem przelewamy przez sitko, pozbywaj±c się resztek wanilii i ewentualnych grudek.
4
W naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie układamy kokilki i ostrożnie przelewamy krem do kokilek zostawiaj±c od góry ok 1 cm. Do naczynia wlewamy wodę, tyle aby kokilki były zamoczone do połowy, może ciut wyżej. I wstawiamy krem do piekarnika na ¶rodkow± półkę. Pieczemy 30-40 min. Po 40 min. wyjmujemy krem z piekarnika i sprawdzamy czy jest gotowy potrz±saj±c nim za pomoc± szczypiec. Je¶li krem rusza się jak galareta musimy jeszcze wydłużyć czas pieczenia, a je¶li jest sztywny wyjmujemy i pozostawiamy do schłodzenia.
5
Ostatni etap to karmel:)
Najlepiej przygotować go tuż przed podaniem, ponieważ smak zimnego kremu z ciepłym karmelem to niesamowite poł±czenie.
Każdy krem posypujemy łyżeczk± cukru. Za pomoc± palnika przypalamy cukier uważaj±c, aby nie spalić za mocno, bo karmel będzie gorzki.
Smacznego!:)
Jak podawać?Przed podaniem krem powinien być dobrze schłodzony, najlepiej zrobić go dzień wcze¶niej i wstawić do lodówki.UwagiJe¶li nie mamy palnika, karmel możemy zrobić w piekaniku stawiaj±c kokilki na najwyższym poziomie z opcj± grill na 200-220 st. Zast±pienie pawdziwej wanilli sztucznym aromatem to grzech!;) \\\\\\\\ Podany czas zawiera czas przygotowania ok.30 min, i minimalny czas chłodzenia. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |