Krem Brulee ( Crème brûlée)

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
5 godzin
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Fantastyczny, delikatny krem jajeczno- waniliowy z karmelową skorupką .

Potrzebne składniki

• Śmietana UHT 36% - 500 ml
• Laska wanilii - 1 szt.
• Żółtka - 6 szt.
• Cukier - 1/2 szkl.
• Cukier do karmelu - 6 łyżeczka(i)

Przydatne akcesoria

kokilki, rondel, sitko, palnik

Etapy przyrządzania

1
Piekarnik nagrzać do 150stopni. Do rondla wlać śmietanę. Wanilię przeciąć na pół i tępą stroną nożą wyskrobać ziarenka, wrzucić wszystko do garnka. Całość podgrzewać ciągle mieszając, do momentu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki.
2
W misce delikatnie połączyć żółtka z cukrem. Absolutnie NIE nadaje się do tego mikser gdyż zrobi nam się biszkopt;) Masa ma być jednolita, bez pęcherzyków.
3
Do miski z jajkami powoli wlewamy gorącą śmietanę. Aby krem nam się nie zwarzył najlepiej śmietanę wlewać po jednej łyżce energicznie mieszając. Kiedy zawartość miski bedzie ciepła wówczas bez problemu można wlać resztę śmietany, cały czas pamiętając o mieszaniu. Na tym etapie krem przelewamy przez sitko, pozbywając się resztek wanilii i ewentualnych grudek.
4
W naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie układamy kokilki i ostrożnie przelewamy krem do kokilek zostawiając od góry ok 1 cm. Do naczynia wlewamy wodę, tyle aby kokilki były zamoczone do połowy, może ciut wyżej. I wstawiamy krem do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy 30-40 min. Po 40 min. wyjmujemy krem z piekarnika i sprawdzamy czy jest gotowy potrząsając nim za pomocą szczypiec. Jeśli krem rusza się jak galareta musimy jeszcze wydłużyć czas pieczenia, a jeśli jest sztywny wyjmujemy i pozostawiamy do schłodzenia.
5
Ostatni etap to karmel:) Najlepiej przygotować go tuż przed podaniem, ponieważ smak zimnego kremu z ciepłym karmelem to niesamowite połączenie. Każdy krem posypujemy łyżeczką cukru. Za pomocą palnika przypalamy cukier uważając, aby nie spalić za mocno, bo karmel będzie gorzki. Smacznego!:)

Jak podawać?

Przed podaniem krem powinien być dobrze schłodzony, najlepiej zrobić go dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

Uwagi

Jeśli nie mamy palnika, karmel możemy zrobić w piekaniku stawiając kokilki na najwyższym poziomie z opcją grill na 200-220 st. Zastąpienie pawdziwej wanilli sztucznym aromatem to grzech!;) \\\\\\\\ Podany czas zawiera czas przygotowania ok.30 min, i minimalny czas chłodzenia. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher