Parówki w cieście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Studenckie smaki
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smakowite parówki w cieście drożdżowym są stałym punktem menu niemal każdej posiadówki ze znajomymi. Chrupiące, gorące, maczane w sosie idealnie pasują do piwa.

Potrzebne składniki

• Parówki - 10 szt.
• Maka - 30 dag
• Drożdże - 2 dag
• Sól - 1/2 łyżeczka(i)
• Olej - 4 łyżka(i)
• Woda ciepła - 2/3 szkl.

Przydatne akcesoria

Miska, stolnica

Etapy przyrządzania

1
Parówki gotujemy, uważając żeby nie popękały. Po ostygnięciu kroimy każdą sztukę na 3, 4 kawałki.
2
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, olej oraz dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
3
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypując mąką kilka razy zagniatamy i wałkujemy. Placek ma mieć mniej więcej 0,5 cm. Następnie kroimy ciasto w pasy, a te w prostokąty odpowiadające rozmiarowi parówek. Każdą parówkę zawijamy w prostokącik jak roladę zwracając uwagę na to, by dobrze skleić brzegi. I własnie tą stroną układamy parówki na blaszce, którą można wyłożyć papierem do pieczenia, lub tylko podsypać lekko mąką.
4
Kiedy mamy zrobione juz wszystkie parówki, każdą nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min.(parówki mają być lekko brązowe) ustawiając temperaturę na 200 stopni C.

Jak podawać?

Najlepiej smakują z sosem, ale i bez równie szybko znikają ze stołu.

Uwagi

1.Parówkami idealnymi do tej przekąski są parówki z indyka, tradycyjne firmy Indykpol:) 2. Do rozpuszczenia drożdży używamy przegotowanej wody, mocno ostudzonej, gorąca zabija drodżdże i ciasto nie wyrośnie. 3. Sos do parówek to nic innego jak zmieszany ketchup z majonezem, doprawiony papryką, pieprzem według uznania. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

er
super pyszne
autor: Anonim dodany dnia 2012-04-12 16:41:28
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher