Parówki w cie¶cie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Studenckie smaki
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smakowite parówki w cie¶cie drożdżowym s± stałym punktem menu niemal każdej posiadówki ze znajomymi. Chrupi±ce, gor±ce, maczane w sosie idealnie pasuj± do piwa.

Potrzebne składniki

• Parówki - 10 szt.
• Maka - 30 dag
• Drożdże - 2 dag
• Sól - 1/2 łyżeczka(i)
• Olej - 4 łyżka(i)
• Woda ciepła - 2/3 szkl.

Przydatne akcesoria

Miska, stolnica

Etapy przyrządzania

1
Parówki gotujemy, uważaj±c żeby nie popękały. Po ostygnięciu kroimy każd± sztukę na 3, 4 kawałki.
2
M±kę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, olej oraz dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoj± objęto¶ć.
3
Po wyro¶nięciu ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypuj±c m±k± kilka razy zagniatamy i wałkujemy. Placek ma mieć mniej więcej 0,5 cm. Następnie kroimy ciasto w pasy, a te w prostok±ty odpowiadaj±ce rozmiarowi parówek. Każd± parówkę zawijamy w prostok±cik jak roladę zwracaj±c uwagę na to, by dobrze skleić brzegi. I własnie t± stron± układamy parówki na blaszce, któr± można wyłożyć papierem do pieczenia, lub tylko podsypać lekko m±k±.
4
Kiedy mamy zrobione juz wszystkie parówki, każd± nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika na jakie¶ 20 min.(parówki maj± być lekko br±zowe) ustawiaj±c temperaturę na 200 stopni C.

Jak podawać?

Najlepiej smakuj± z sosem, ale i bez równie szybko znikaj± ze stołu.

Uwagi

1.Parówkami idealnymi do tej przek±ski s± parówki z indyka, tradycyjne firmy Indykpol:) 2. Do rozpuszczenia drożdży używamy przegotowanej wody, mocno ostudzonej, gor±ca zabija drodżdże i ciasto nie wyro¶nie. 3. Sos do parówek to nic innego jak zmieszany ketchup z majonezem, doprawiony papryk±, pieprzem według uznania. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

er
super pyszne
autor: Anonim dodany dnia 2012-04-12 16:41:28
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)