Zrazy zawijane

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Polska
• Z wołowiną
Czas przygotowania:
300 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Koszt:
30 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kruche mięsko z warzywnym nadzieniem polane pysznym sosem :)

Potrzebne składniki

• wołowina (pieczeń lub rostbef lub zrazowe) - 1 kg
• ogórki kiszone - 3 szt.
• boczek lub bekon - 10 dag
• ser żółty - 10 dag
• papryka marynowana - 1 małe op.
• musztarda - 1 op.
• grzybki marynowane - 1 małe op.
• cebula - 1 duża szt.
• śmietana słodka 12% - 1 op.
• olej
• pieprz
• sól
• wegeta
• mąka - 1 szkl.

Przydatne akcesoria

Nóż, deska, tłuczek do mięsa, duży garnek, patelnia, wykałaczki lub nitka.

Etapy przyrządzania

1
Wołowinę umyć, pokroić w plasterki o grubości 1-1,5 cm w poprzek włókien. Rozbić tłuczkiem na jak najcieńsze plastry.
2
Pokroić w kostkę i wymieszać w naczyniu: ogórki kiszone, boczek lub bekon, ser żółty, paprykę marynowaną, cebulę. Dodać pokrojone w plasterki ćwiartki ogórków. Wszystko wymieszać ze sobą.
3
Rozbite plastry wołowiny posypać lekko solą, pieprzem, wegetą, następnie posmarować musztardą. Na tak przygotwany plater nałozyć farsz i zwinąć w roladkę.
4
Zawiniętą roladkę spiąć wykałaczkami lub zawiązać nitką - oba sposoby wymagają pewnych zdolności manualnych i cierpliwości. Gotową roladkę obtoczyc w mące, żeby nie skleiła się z innymi w oczekiwaniu na przyrządzenie.
5
Kiedy wszystkie zrazy są już gotowe, na patelni rozgrzej olej (ok 1 cm głęboki), następnie podsmaż wszystkie zrazy na dużym ogniu przez 2-3 minuty (tak, żeby mięso z wierzchu ścięło się i przestało rozsypywać). Podsmażone zrazy przekładaj od razu do przygotowanego garnka.
6
Kiedy wszystkie zrazy znajdą się już w garnku, zalej wszystko wodą tak, żeby wszystkie zrazy były przykryte. Jeśli zostało ci trochę farszu, możesz dodać go do wody - sos będzie dzięki temu ciekawszy :) Garnek przykryj i wstaw na kuchenkę. Zagotuj wodę, a następnie duś na małym ogniu pod przykryciem co najmniej 2,5 godziny. Żeby mięso było kruche i delikatne, powinno dusić się około 3,5 godziny, a nawet dłużej - zależy od stopnia rozbicia mięsa. Trzeba pilnować, żeby w czasie duszenia nic nie przywarło do dna i sprawdzać widelcem, czy mięso jest już dostatecznie miękkie.
7
Kiedy zrazy będą już gotowe do jedzenia, możesz zagęścić powstały sos śmietanką. Zrazy najlepiej podawać z ziemniaczkami (np. plasterkami podsmażanymi na patelni), polane sosem który przy okazji zrobił się w garnku. Smacznego!

Jak podawać?

Na gorąco, polane sosem.

Uwagi

Główny czas wykonania to duszenie mięsa, które nie wymaga ingerencji. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
Najczęściej szukacie
© 2007-2017 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher