Zrazy zawijane

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Polska
• Z wołowin±
Czas przygotowania:
300 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Koszt:
30 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kruche mięsko z warzywnym nadzieniem polane pysznym sosem :)

Potrzebne składniki

• wołowina (pieczeń lub rostbef lub zrazowe) - 1 kg
• ogórki kiszone - 3 szt.
• boczek lub bekon - 10 dag
• ser żółty - 10 dag
• papryka marynowana - 1 małe op.
• musztarda - 1 op.
• grzybki marynowane - 1 małe op.
• cebula - 1 duża szt.
• ¶mietana słodka 12% - 1 op.
• olej
• pieprz
• sól
• wegeta
• m±ka - 1 szkl.

Przydatne akcesoria

Nóż, deska, tłuczek do mięsa, duży garnek, patelnia, wykałaczki lub nitka.

Etapy przyrządzania

1
Wołowinę umyć, pokroić w plasterki o grubo¶ci 1-1,5 cm w poprzek włókien. Rozbić tłuczkiem na jak najcieńsze plastry.
2
Pokroić w kostkę i wymieszać w naczyniu: ogórki kiszone, boczek lub bekon, ser żółty, paprykę marynowan±, cebulę. Dodać pokrojone w plasterki ćwiartki ogórków. Wszystko wymieszać ze sob±.
3
Rozbite plastry wołowiny posypać lekko sol±, pieprzem, weget±, następnie posmarować musztard±. Na tak przygotwany plater nałozyć farsz i zwin±ć w roladkę.
4
Zawinięt± roladkę spi±ć wykałaczkami lub zawi±zać nitk± - oba sposoby wymagaj± pewnych zdolno¶ci manualnych i cierpliwo¶ci. Gotow± roladkę obtoczyc w m±ce, żeby nie skleiła się z innymi w oczekiwaniu na przyrz±dzenie.
5
Kiedy wszystkie zrazy s± już gotowe, na patelni rozgrzej olej (ok 1 cm głęboki), następnie podsmaż wszystkie zrazy na dużym ogniu przez 2-3 minuty (tak, żeby mięso z wierzchu ¶cięło się i przestało rozsypywać). Podsmażone zrazy przekładaj od razu do przygotowanego garnka.
6
Kiedy wszystkie zrazy znajd± się już w garnku, zalej wszystko wod± tak, żeby wszystkie zrazy były przykryte. Je¶li zostało ci trochę farszu, możesz dodać go do wody - sos będzie dzięki temu ciekawszy :) Garnek przykryj i wstaw na kuchenkę. Zagotuj wodę, a następnie du¶ na małym ogniu pod przykryciem co najmniej 2,5 godziny. Żeby mięso było kruche i delikatne, powinno dusić się około 3,5 godziny, a nawet dłużej - zależy od stopnia rozbicia mięsa. Trzeba pilnować, żeby w czasie duszenia nic nie przywarło do dna i sprawdzać widelcem, czy mięso jest już dostatecznie miękkie.
7
Kiedy zrazy będ± już gotowe do jedzenia, możesz zagę¶cić powstały sos ¶mietank±. Zrazy najlepiej podawać z ziemniaczkami (np. plasterkami podsmażanymi na patelni), polane sosem który przy okazji zrobił się w garnku. Smacznego!

Jak podawać?

Na gor±co, polane sosem.

Uwagi

Główny czas wykonania to duszenie mięsa, które nie wymaga ingerencji. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)