Soczewica po francusku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Francja
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszna soczewica

Potrzebne składniki

• 25 gad soczewicy
• 1 cebula
• 1 listek laurowy
• 1 marchewka
• 1/2 łyżki suszonego tymianku
• 10 dag wędzonego boczku
• 3 dag masła
• 2 łyzki m±ki
• 1/8 rosołu 1 łyzka ostrej musztardy
• 1 z±bek czosnku
• sól i biały pieprz
• 1 pęczek natki pietruszki

Etapy przyrządzania

1
Soczewice opłuczemy na sicie, zalac wod± i odstawic do następnego dnia do namoczenia. Cebulę przepołowic , marchewkę obiramy, dodajemy do os±czonej soczewicy i zalewamy 3 szkl. wody.Dodajemy tymianek i li¶ć laurowy. Gotujemy 45min. Boczek drobno pokroimy, podsmażymy na ma¶le, wsypujemy m±ke, zamieszamy, rozprowadzimy zimnym rosołem i dodajemy do soczewicy. Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, musztard± i przeci¶nietym przez praskę czosnkiem. Przed pod podaniem wyj±ć marchew, cebulę i listek laurowy. Posypac posiekan± natka pietruszkli.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)