|
|||||||||
Soczewica po francuskuKrótki opis potrawyPyszna soczewicaPotrzebne składniki 25 gad soczewicy 1 cebula 1 listek laurowy 1 marchewka 1/2 łyżki suszonego tymianku 10 dag wędzonego boczku 3 dag masła 2 łyzki m±ki 1/8 rosołu 1 łyzka ostrej musztardy 1 z±bek czosnku sól i biały pieprz 1 pęczek natki pietruszki Etapy przyrządzania1
Soczewice opłuczemy na sicie, zalac wod± i odstawic do następnego dnia do namoczenia. Cebulę przepołowic , marchewkę obiramy, dodajemy do os±czonej soczewicy i zalewamy 3 szkl. wody.Dodajemy tymianek i li¶ć laurowy. Gotujemy 45min. Boczek drobno pokroimy, podsmażymy na ma¶le, wsypujemy m±ke, zamieszamy, rozprowadzimy zimnym rosołem i dodajemy do soczewicy. Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, musztard± i przeci¶nietym przez praskę czosnkiem. Przed pod podaniem wyj±ć marchew, cebulę i listek laurowy. Posypac posiekan± natka pietruszkli.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |