Kurczak pieczony w pomarańczach, imbirze i cytrynie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: amif
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Chiny
• Z drobiem
Czas przygotowania:
180 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ciekawe połączenie drobiu, owoców i przypraw wschodnich

Potrzebne składniki

• 1 surowy kurczak
• 1 cytryna
• 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
• 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
• 3 łyżki świeżo posiekanego imbiru
• sól i świeżo mielony czarny pieprz
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 4 łyżki soku z cytryny
• 125 ml soku z pomarańczy
• 3 łyżki miodu
• cząstki pomarańczy do ozdoby

Etapy przyrządzania

1
Nacieramy kurczaka samą ćwiartką cytryny, a następnie mieszaniną soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem łyżki imbiru. Ćwiartki cytryny i pomarańczy wkładamy do środka kurczaka. Kurczaka solimy i posypujemy pieprzem. W oddzielnej misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, pomarańczy, miodem i dwiema łyżkami imbiru. Kurczaka wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika. Podczas pieczenia kilkukrotnie podlewamy kurczaka przygotowanym sosem. Pieczemy ok.1 godziny. Przed podaniem ozdabiamy potrawę pomarańczami
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

Ładnie pachnie
Witam. Jakiś czas temu mój kurczak wyladował w piekarniku. Brakuje mi w tym opisie np. na jakim poziomie powinno się włozyć do piekarnika,czy kurczaka wcześniej trzeba przykryć pokrywką czy folią,czy temperatura to opiekanie czy termoobieg,czy pomarańcze obieramy ze skórki,co w zastępstwie gdy nie mamy świeżego imbiru,ponieważ ja głównie robię dania z mielonych,a jak wiadomo mielone przyprawy są mocniejsze. Minęło półtorej godziny a mój kurczak wciąż surowy. Dodałam do tego czosnek,bo bardzo pasuje oraz go uwielbiam. Dla osoby,która chciałaby zaimponować rodzinie dobrą potrawą niestety jest to opis niekompletny i trzeba szukać dokładnych danych na innych stronach w internecie. Poterm napiszę jak mi wyszło. Pozdrawiam
autor: Anonim dodany dnia 2011-10-28 15:19:35
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: amif
amif
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (25)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2017 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher