|
|||||||||
Kurczak pieczony w pomarańczach, imbirze i cytrynieKrótki opis potrawyciekawe poł±czenie drobiu, owoców i przypraw wschodnichPotrzebne składniki 1 surowy kurczak 1 cytryna 1 cytryna pokrojona w ćwiartki 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki 3 łyżki ¶wieżo posiekanego imbiru sól i ¶wieżo mielony czarny pieprz 5 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki soku z cytryny 125 ml soku z pomarańczy 3 łyżki miodu cz±stki pomarańczy do ozdoby Etapy przyrządzania1
Nacieramy kurczaka sam± ćwiartk± cytryny, a następnie mieszanin± soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem łyżki imbiru. Ćwiartki cytryny i pomarańczy wkładamy do ¶rodka kurczaka. Kurczaka solimy i posypujemy pieprzem. W oddzielnej misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, pomarańczy, miodem i dwiema łyżkami imbiru. Kurczaka wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika. Podczas pieczenia kilkukrotnie podlewamy kurczaka przygotowanym sosem. Pieczemy ok.1 godziny. Przed podaniem ozdabiamy potrawę pomarańczami
Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
Witam. Jaki¶ czas temu mój kurczak wyladował w piekarniku. Brakuje mi w tym opisie np. na jakim poziomie powinno się włozyć do piekarnika,czy kurczaka wcze¶niej trzeba przykryć pokrywk± czy foli±,czy temperatura to opiekanie czy termoobieg,czy pomarańcze obieramy ze skórki,co w zastępstwie gdy nie mamy ¶wieżego imbiru,ponieważ ja głównie robię dania z mielonych,a jak wiadomo mielone przyprawy s± mocniejsze. Minęło półtorej godziny a mój kurczak wci±ż surowy. Dodałam do tego czosnek,bo bardzo pasuje oraz go uwielbiam. Dla osoby,która chciałaby zaimponować rodzinie dobr± potraw± niestety jest to opis niekompletny i trzeba szukać dokładnych danych na innych stronach w internecie. Poterm napiszę jak mi wyszło. Pozdrawiam
autor: Anonim dodany dnia 2011-10-28 15:19:35