Jajka Benedict

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dla dzieci
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• żółtko - 3 szt.
• masło - 12 dag
• sok cytrynowy - 1/2 op.
• ocet winny - 3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Robimy sos holenderski: do soku cytrynowego i octu dodajemy żółtka, ubijamy, aż się spieni±. Miskę stawiamy na garnku z wrz±c± wod±, ubijamy dalej, aż masa zgęstnieje, dolewamy powoli roztopione masło, dalej ubijaj±c. Gdy sos bardzo zgęstnieje doprawiamy sol± i pieprzem. Jajka rozbijamy i wrzucamy po jednym do wrz±cej wody z octem, mieszamy wodę wokół, żeby jajka miały regularny kształt. Wyjmujemy, odcedzamy. Bułki smarujemy masłem, na każdej połówce układamy po 2 plastry bekonu, po jednym jajku, zalewamy sosem i dekorujemy natk±.

Jak podawać?

8 plastrów boczku wędzonego -- opiekamy, aż będzie chrupi±cy, odstawiamy w ciepłe miejsce 2 szt bułek -- podłużne -przkrawamy, opiekamy w piekarniku 4 szt jajek 2 łyżki octu winnego 1 łyżka masła natka pietruszki

Uwagi

Za zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)