|
||||||||||
Szaszłyki z kurczaka “na dziko”Krótki opis potrawySzaszłyki z kurczaka “na dziko”Potrzebne składniki Mięso z jednego niedużego kurczaka (ok. 50 dag czystego mięsa) 4 łyżki oliwy lub 3 łyżki smalcu, 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub szczypta suszonego, szczypta szałwii sól, pieprz, 24 cieniutkie paseczki wędzonego boczku tarty ser, zielona pietruszka. Etapy przyrządzania1
Obrane ze skóry i kości mięso dzielimy na 12 jednakowych porcji. Każdą solimy, obsypujemy pieprzem i zawijamy w założone na krzyż dwa paski boczku. W czasie przygotowywania szaszłyków rozgrzewamy mocno na patelni oliwę, wsypujemy przyprawy.
Gdy zacznie wydzielać się aromat tymianku i szałwii, wkładamy szaszłyki wkłute po trzy na jeden szpikulec i smażymy ze wszystkich stron na dość silnym ogniu, aż boczek będzie rumiany i chrupiący (10-15 min.). Podajemy szaszłyki bardzo gorące, posypane serem i zieloną pietruszką.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|