|
||||||||||
Kaczka z wiśniamiKrótki opis potrawyKaczka z wiśniamiPotrzebne składniki duża kaczka, stoik kompotu wiśniowego, szklanka czerwonego wina, szczypta pieprzu, majeranku i tymianku, ząbek czosnku sól, łyżka masła, łyżeczka mąki kawałek świeżej skórki pomarańczowej lub utartej suszonej, pól szklanki rosołu, trochę oliwy. Etapy przyrządzania1
Sprawioną kaczkę umyć, włożyć na chwileczkę do wrzątku, a zaraz potem do zimnej wody. Osuszyć ściereczką, natrzeć ziołami, pieprzem, solą i skórką pomarańczową, posmarować oliwą za pomocą pędzelka, podlać niewielką ilością rosołu i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. 20 min. podlewając sosem, który się wytworzy. Przed końcem pieczenia posmarować tuszkę masłem, aby skórka była rumiana.
Owoce wiśni odsączyć z kompotu, zalewę wymieszać z częścią sosu od pieczenia i zagęścić na ogniu (odparować), dodając mąkę wymieszaną z małą ilością sosu. Dodać wino i kawałek masła. Kaczkę po upieczeniu obłożyć wiśniami i polać gorącym sosem. Podawać z frytkami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|