Zapiekanka z jabłek i twarożku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Zapiekanka z jabłek i twarożku

Potrzebne składniki

• 30 dag obranych i poszatkowanych jabłek
• 30 dag twarożku (mocno odci¶niętego),
• 2 jaja, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kaszy manny, sok i skórka z połowy cytryny
• pól łyżeczki proszku do pieczenia, ewentualnie trochę posiekanych migdałów

Etapy przyrządzania

1
Jabłka skropić sokiem z cytryny i zasypać łyżk± cukru. Twaróg przetrzeć przez sitko, utrzeć z dwoma żółtkami, dodaj±c resztę cukru, kaszę mannę, zmieszan± z proszkiem do pieczenia, migdały i trochę otartej skórki z cytryny. Masę twarogow± poł±czyć z jabłkami i ubit± na sztywno pian± z białek. Włożyć do formy ogniotrwałej, położyć na wierzchu, kilka kawałeczków masła i wstawić do gor±cego piekarnika. Zapiekać w ¶redniej temperaturze ok. 1 godz. Do zapiekanki podać podgrzany sok owocowy lub syrop malinowy.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)