|
|||||||||
Zapiekanka z jabłek i twarożkuKrótki opis potrawyZapiekanka z jabłek i twarożkuPotrzebne składniki 30 dag obranych i poszatkowanych jabłek 30 dag twarożku (mocno odci¶niętego), 2 jaja, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kaszy manny, sok i skórka z połowy cytryny pól łyżeczki proszku do pieczenia, ewentualnie trochę posiekanych migdałów Etapy przyrządzania1
Jabłka skropić sokiem z cytryny i zasypać łyżk± cukru.
Twaróg przetrzeć przez sitko, utrzeć z dwoma żółtkami, dodaj±c resztę cukru, kaszę mannę, zmieszan± z proszkiem do pieczenia, migdały i trochę otartej skórki z cytryny. Masę twarogow± poł±czyć z jabłkami i ubit± na sztywno pian± z białek.
Włożyć do formy ogniotrwałej, położyć na wierzchu, kilka kawałeczków masła i wstawić do gor±cego piekarnika. Zapiekać w ¶redniej temperaturze ok. 1 godz. Do zapiekanki podać podgrzany sok owocowy lub syrop malinowy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |