Piernik z serem

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Piernik z serem

Potrzebne składniki

• CIASTO: szklanki mąka pszenna - 2 i 1/2 szkl.
• cukier - 1 i 1/2 szkl.
• mleko - 1 szkl.
• olej - 1/2 szkl.
• dżem śliwkowy - 300 g
• jajka - 4 szt.
• cukier waniliowy - 1 op.
• kakao - 3 łyżka(i)
• soda oczyszczona - 1 łyżka(i)
• proszek do pieczenia - 1 łyżka(i)
• MASA SEROWA:
• biały ser - 500 g
• cukier puder - 1/2 szkl.
• margaryna - 125 g
• jajka - 4 szt.
• mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i)
• POLEWA:
• śmietana - 5 łyżka(i)
• cukier - 5 łyżka(i)
• kakao - 3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Dodać resztę składników i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
2
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, mąkę i roztopioną, przestudzoną margarynę, wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać.
3
Polewa: Śmietanę zagotować z cukrem, dodać kakao, wymieszać
4
Piernik z serem: Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 37x21 cm. Na wierzchu rozłożyć ser. Piec ok 60 minut w temp. 180 C.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher