|
||||||||||
Placek agrestowyKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki białko - 4 szt. cukier puder - 20 dag Etapy przyrządzania1
1. Przyrządzić kruche ciasto: tłuszcz, cukier, mąkę i żółtko posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką blasze, ponakłuwać widelcem. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 175°C.
2. Przygotować ciasto ucierane: miękki tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jajka i żółtka. Dodać mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
3. Kruche ciasto posmarować najpierw konfiturą truskawkową potem ciastem ucieranym. Piec w tej samej temperaturze jeszcze 10 minut. Agrest oczyścić, umyć. Rozłożyć na cieście, piec placek godzinę. Białka ubić z cukrem pudrem, przełożyć do szprycki. Udekorować ciasto kleksami masy bezowej, zapiekać 15 minut w temperaturze 175°C.
Jak podawać?-- CIASTO KRUCHE: 20 dag masła 10 dag cukru 30 dag mąki 1 szt żółtka 3 łyżki konfitury truskawkowej -- CIASTO UCIERANE: 12 1/2 dag masła 25 dag cukru 3 szt jajek 3 szt żółtek 4 łyżki mleka 25 dag mąki 1 torebka proszku do pieczenia 1 kg agrestuUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|