|
||||||||||
Ciasto ze śliwkami suszonymiKrótki opis potrawyTradycja rodzinnaPotrzebne składniki margaryna - 1 kostka(i) cukier puder - 1 szkl. jajka - 4 szt. proszek do pieczenia - 1 łyżka(i) kakao - 3 łyżeczka(i) mąka - 5-6 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać.
Margarynę, cukier ,żółtka utrzeć razem.Dodać mąkę i kakao z proszkiem.Na końcu ubitą pianę.Delikatnie połączyć. Upiec placek.
2
Masa:
3 jajka ubić na parze ze szklanką cukru, dodać kakaoi ubić. Wystudzić.
Osobno utrzeć kostkę masła, dodać ubitą zimną masę, na końcu dodać 2-3 łyżki koniaku.( lub spirytusu).
3
Przełożenie placka:
Upieczony placek posmarować powidłem, następnie masą kakaową , na wierzchu położyć 0,5 kg wypestkowanych śliwek suszonych( śliwki pokroić na drobne cząstki i wymoczyć , aby były miękkie).Po wierzchu polać polewą czekoladową.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|