Bigos

Aktualna ocena: 4.50 Oceniły 2 osoby
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Polska
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przepis na przepyszny bigos, z mnóstwem mięska, jednak bazą dania jest kiszona kapusta. Pracochłonny (długie gotowanie kapusty) ale smak wynagradza cierpliwość;)

Potrzebne składniki

• Kapusta kiszona - 1/2 kg
• łopatka wieprzowa - 1/2 kg
• Żeberka - 1/2 kg
• Kiełbasa (najlepiej wiejska) - 20 dkg
• Grzyby suszone - 20 dkg
• Ziele angielskie - kilka szt.
• Przecier pomidorowy - 1/2 szkl.
• Liście laurowe - 3 szt.

Przydatne akcesoria

Duży garnek, deska do krojenia, nóż.

Etapy przyrządzania

1
Kapustę pokroic na mniejsze "kawałki". Zagotować w dużej ilości wody. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wówczas odcedzić trzeba odcedzić wodę, najlepiej do jakiegos pojemnika i odłożyć. Ponownie zalać wodą i zagotować. Mięso z łopatki umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do gotującej się kapusty. Dorzucić żeberka kika ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe.Gotować do 2 godzin. Grzybki obgotować opłukać i dodać do kapusty.Gotować jeszcze poł godziny. Jeżeli bigos nie jest kwaśny dodajemy wcześniej odlaną wodę spod gotowania kapusty, lub kwasek cytrynowy (niecałe pół łyżeczki). Na koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem wg uznania.

Jak podawać?

W tzw. bulionówkach, z pieczywem.

Uwagi

Kapustę polecam kupować prosto z beczki, przed zakupem najlepiej skosztować. Przygotowanie zabiera dużo czasu, ale warto się poświęcić. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher