|
|||||||||
BigosKrótki opis potrawyPrzepis na przepyszny bigos, z mnóstwem mięska, jednak baz± dania jest kiszona kapusta. Pracochłonny (długie gotowanie kapusty) ale smak wynagradza cierpliwo¶ć;)Potrzebne składniki Kapusta kiszona - 1/2 kg łopatka wieprzowa - 1/2 kg Żeberka - 1/2 kg Kiełbasa (najlepiej wiejska) - 20 dkg Grzyby suszone - 20 dkg Ziele angielskie - kilka szt. Przecier pomidorowy - 1/2 szkl. Li¶cie laurowe - 3 szt. Przydatne akcesoriaDuży garnek, deska do krojenia, nóż.Etapy przyrządzania1
Kapustę pokroic na mniejsze "kawałki". Zagotować w dużej ilo¶ci wody. Jeżeli kapusta jest bardzo kwa¶na, wówczas odcedzić trzeba odcedzić wodę, najlepiej do jakiegos pojemnika i odłożyć. Ponownie zalać wod± i zagotować.
Mięso z łopatki umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do gotuj±cej się kapusty. Dorzucić żeberka kika ziarenek ziela angielskiego, li¶cie laurowe.Gotować do 2 godzin.
Grzybki obgotować opłukać i dodać do kapusty.Gotować jeszcze poł godziny. Jeżeli bigos nie jest kwa¶ny dodajemy wcze¶niej odlan± wodę spod gotowania kapusty, lub kwasek cytrynowy (niecałe pół łyżeczki). Na koniec dodać przecier pomidorowy, przyprawić sol± i pieprzem wg uznania.
Jak podawać?W tzw. bulionówkach, z pieczywem.UwagiKapustę polecam kupować prosto z beczki, przed zakupem najlepiej skosztować. Przygotowanie zabiera dużo czasu, ale warto się po¶więcić. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |