|
||||||||||
Keks z owocamiKrótki opis potrawyKlasyczny keks ze skórką pomarańczowoą, daktylami, figami, łuskanymi orzechami, gruszkami, śliwkami i brzoskwiniami z kompotu ;)Potrzebne składniki mąka pszenna - 1 szkl. cukier - 3/4 szkl. masło - 0,5 kostka(i) jajka - 3 szt. żółtka - 4 szt. owoce (jak w opisie) - 2 szkl. cukier waniliowy - 0,5 op. rodzynki - 1/3 szkl. migdały - 1/3 szkl. Etapy przyrządzania1
Owoce z kompotu osączamy i kroimy w kostkę wielkości ok. 1cm, mieszamy z ok. 1/5 mąki. Masło z żółtkami ucieramy na puszystą masę i łączymy z białkami z 3 jaj ubitymi z cukrem na sztywną pianę, dodajemy owoce i mieszamy z przesianą mąką wrocławską. Ciasto wkładamy do foremek prostokątnych, wyłożonych papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 160-180'C przez ok. 50-60min. Przybieramy posiekanymi orzechami i migdałami.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|