|
||||||||||
Pieczone udka kurczakaKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki udka z kurczaka - 40 szt. sok z cytryny - 10 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Wymieszać składniki marynaty, wlać do miski z udkami, wymieszać, przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Co jakiś czas mieszać, by wszystkie udka równomiernie się zamarynowały. Następnie ułożyć je w brytfannach wysmarowanych masłem, skropić sokiem z cytryny i piec 15--20 min w temperaturze 220°C, po czym obniżyć temperaturę do 150°C i piec, aż mięso będzie miękkie, często skrapiając marynatą i polewając sosem z dna brytfanny. Podawać z,frytkami lub kulkami ziemniaczanymi (można je kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach z mrożonkami) usmażonymi lub upieczonymi wg instrukcji na opakowaniu i sałatą mieszaną.
Jak podawać?-- Marynata: 1 szklanka oliwy 6 łyżek octu winnego 4 ząbki czosnku -- zmiażdzone 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprzUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|