Herbatka migdałowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: meg47
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Napoje
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

herbatka orzeĽwiaj±ca

Potrzebne składniki

• migdały bez łupinek - 2 szkl.
• ryż - 4 łyżka(i)
• mleko - 1 szkl.
• cukier - 2 łyżka(i)
• sól - 1 szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
1. Migdały i ryż zemleć w młynku na proszek. Wsypaę do rondla, wlać 5 szklanek wody, wymieszaę, pozostawię na 1 1/2 godz. 2. Przecedzić przez 3 warstwy wilgotnej gazy. Dodać szklankę mleka przelać do garnka, wstawić do drugiego z gotuj±c± się wod±. Gotować na parze na małym ogniu 2 godz. mieszaj±c kilkakrotnie. 3. Przyprawić cukrem i sol±, zagotować przed podaniem. 4. Podawać na gor±co lub na ciepło. 5. Migdałow± herbatę można podawać jako galaretkę. Po ugotowaniu dodać łyżkę namoczonej żelatyny, mieszać na parze do rozpuszczenia, przelać do miski, wystudzić, wstawić na noc do lodówki. Podawać z owocami z kompotu.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meg47
meg47
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (143)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)