|
|||||||||
Herbatka migdałowaKrótki opis potrawyherbatka orzeĽwiaj±caPotrzebne składniki migdały bez łupinek - 2 szkl. ryż - 4 łyżka(i) mleko - 1 szkl. cukier - 2 łyżka(i) sól - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
1. Migdały i ryż zemleć w młynku na proszek. Wsypaę do rondla, wlać 5 szklanek wody, wymieszaę, pozostawię na 1 1/2 godz.
2. Przecedzić przez 3 warstwy wilgotnej gazy. Dodać szklankę mleka przelać do garnka, wstawić do drugiego z gotuj±c± się wod±. Gotować na parze na małym ogniu 2 godz. mieszaj±c kilkakrotnie.
3. Przyprawić cukrem i sol±, zagotować przed podaniem.
4. Podawać na gor±co lub na ciepło.
5. Migdałow± herbatę można podawać jako galaretkę. Po ugotowaniu dodać łyżkę namoczonej żelatyny, mieszać na parze do rozpuszczenia, przelać do miski, wystudzić, wstawić na noc do lodówki. Podawać z owocami z kompotu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |