|
||||||||||
Sałatka wiosenna z boćwinąKrótki opis potrawySałatka wiosenna z boćwinąPotrzebne składniki 1 sałata - po 1 garści liści botwinki i mniszka lekarskiego (mlecza) 1 mała kalarepka - 1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku 5 rzodkiewek - 1 mały ogórek - 100 g niskotłuszczowej fety 2 kromki pieczywa tostowego 1 łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz biały i czarny - 1 łyżeczka soli ziołowej - sok z 1/2cytryny 1/2 szkl. jogurtu naturalnego. Etapy przyrządzania1
Sałatę, liście botwinki i mniszka dokładnie umyj, osusz i porwij na drobne kawałki. Umyj również resztę warzyw. Groszek zalej litrem wrzątku, przykryj i odczekaj 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą. Kalarepkę obierz i pokrój na cieniutkie kawałki w kształcie frytek. Ogórek ze skórką i rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Fetę i chleb tostowy pokrój w sześciany o boku 1, 5 cm. Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oliwy i wsyp kosteczki chleba. Smaż często mieszając, do złotego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku. W dużej misce wymieszaj porwane na kawałki liście z pokrojonymi warzywami, groszkiem, fetą i grzankami. W osobnej miseczce połącz pozostałą oliwę z sokiem z cytryny, solą ziołową i odrobiną pieprzu białego i czarnego. Zalej sosem sałatkę i wymieszaj. Podawaj porcje udekorowane czubatą łyżką jogurtu naturalnego. Jeżeli nie masz liści mniszka, możesz je zastąpić listkami rzodkiewki.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|