|
|||||||||
Rzodkiewkowa zupa na wiosnęKrótki opis potrawyRzodkiewkowa zupa na wiosnęPotrzebne składniki 2 pęczki rzodkiewek z listkami 2 szalotki 4 ziemniaki 2 łyżki masła 1 litr bulionu 200 ml gęstej ¶mietany 1 cytryna 1 żółtko sól, pieprz i gałka muszkatołowa Etapy przyrządzania1
Rzodkiewki umyć, osuszyć, 1/3 pokroić w słupki i krótko zblanszować w osolonej wodzie, a pozostałe drobno pokroić z listkami. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, szalotkę pokroić i zeszklić na ma¶le i dusić razem kilka minut. Dodać rzodkiewkę z listkami, zalać gor±cym bulionem i gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Dodać przyprawy i wyci¶nięty sok z cytryny, cało¶ć zmiksować i odstawić. Rozmieszanym ze ¶mietan± żółtkiem zaci±gn±ć zupę, na koniec posypać pokrojon± w słupki rzodkiewk±.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |