|
||||||||||
Gołąbki w sosie śmietanowymKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki kapusta włoska - 1 kg bułka - 2 szt. mięso - 50 dag metka - 30 dag jajko - 2 szt. sól, pieprz - 1 szczypta(y) musztarda - 3 łyżka(i) olej - 3 łyżka(i) smietana kremowka - 100 ml zasmażka błyskawiczna - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Kapustę oczyścić i umyć, odkroić 12 zewnętrznych liści. Wrzucić je na 2-3 minuty do wrzącej wody, wyjąć i osaczyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy liści. Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebule obrać, drobniutko posiekać, zagnieść z mielonym mięsem, odciśniętymi bułkami, metką i jajkami. Przyprawić solą, pieprzem i połową musztardy. Złożyć po dwa liście kapusty włoskiej (najlepiej tak, by jeden zachodził na drugi), pośrodku umieścić porcję farszu. Zwinąć gołąbki, związać nitką i podsmażyć na oleju. Resztę kapusty drobno poszatkować, poddusić razem z gołąbkami, przyprawić solą i pieprzem. Wlać 3 szklanki wody, dusić 45 minut. Gołąbki wyjąć, do rondla wlać śmietanę kremówkę. Wsypać zasmażkę błyskawiczną, wymieszać i zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i resztą musztardy. Gołąbki polać sosem. Przed podaniem posypać pokrojonymi pomidorami i posiekaną natką.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|